jueves, 21 de noviembre de 2013

Conferència "Psicologia aplicada a la màgia"




Aquest matí he estat a Tarragona, a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), fent la conferència de clausura de la Setmana Psicològica (unes jornades que s'organitzen cada any a la Facultat de Psicologia, gràcies a l'esforç d'un bon grup d'estudiants). El títol de la conferència ha estat "Psicologia aplicada a la màgia", un tema que és molt poc habitual en aquest tipus de jornades. De fet, per mi va ser una sorpresa la proposta d'aquesta conferència, doncs sé que l'interès per la màgia des de la psicologia més acadèmica és més aviat reduït. Tot i així, també és cert que des de mitjans dels anys 90 s'han començat a configurar -tot i que no en el nostre país- alguns grups de recerca estables de psicòlegs interessats en estudiar com els mags aconseguim enganyar, o millor dit, il·lusionar, a la gent.
psicologia aplicada a la magia eduard juanolaPersonalment, estic plenament convençut que la màgia, com a disciplina artística, pot aportar molts coneixements a la Psicologia. Recordo que quan jo era estudiant de psicologia, ja portava alguns anys fent jocs de màgia, i quan estudiava assignatures sobre temes com la percepció o l'atenció, a vegades tenia la sensació que un podia aprendre moltes més coses sobre aquestes qüestions llegint certs llibres de màgia que no a partir d'alguns dels manuals acadèmics que em proposaven els professors. I, de fet, no és tan estrany. Si hi pensem, els mags porten molts segles jugant amb l'atenció i la percepció de la gent, i és que podríem dir que la psicologia és un dels pilars fonamentals de la màgia!
Generalment, l'interès dels mags per la psicologia es situa a dos nivells: Per una banda, ens interessa conèixer com poder augmentar l'impacte dels esfectes màgics, això és, com aconseguir que els espectadors sentin més intensament l'emoció de la impossibilitat, com fer-ho perquè es quedin amb la sensació d'haver presenciat un miracle. Per altra banda, la psicologia també ens ajuda als mags per a evitar que el mètode que emprem quan fem un efecte de màgia pugui ser descobert. És a dir, ens interessen tots aquells elements psicològics que ens poden ajudar a evitar que els espectadors puguin, no tan sols percebre, sinó també deduir, el mètode que hem utilitzat.
Durant la xerrada he intentat parlar de totes aquestes coses, exposant qüestions que són molt conegudes en l'àmbit de la màgia, però molt poc tractades en la psicologia més acadèmica. Al final, diferents persones m'han comentat que han trobat la xerrada interessant i amena. De fet, he intentat que fos molt pràctica i visual, i he anat il·lustrant algunes de les explicacions amb alguns efectes de màgia.
La veritat és que ha estat una bona experiència, i aprofito per a donar les gràcies, des d'aquesta plataforma pública, als organitzadors de la Setmana Psicològica d'enguany, per haver-me convidat!
Salut i màgia!


No hay comentarios:

Publicar un comentario